Ακουστικός σχεδιασμός 

 

Το εργαστήριο αναπτύσσει γνώσεις και τεχνικές για τον ακουστικό σχεδιασμό του περιβάλλοντος, σε συνεργασία με τον ενεργειακό σχεδιασμό και τον σχεδιασμό και την κατασκευή με τη βοήθεια υπολογιστή (CAM + CAD).
Αυτή η ενσωματωμένη προσέγγιση επιτρέπει τη βελτιστοποίηση της ακουστικής απόδοσης, λαμβάνοντας υπόψη τις ενεργειακές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις.
Χάρη στη χρήση λογισμικών μοντελοποίησης και προσομοίωσης, το εργαστήριο προσφέρει καινοτόμες λύσεις για βιώσιμα και αποδοτικά έργα.

Το Εργαστήριο Αειφόρου Σχεδιασμού του Δομημένου Περιβάλλοντος, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της ακουστικής ποιότητας του περιβάλλοντος.
 Συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό χώρων που ενσωματώνουν αρμονικά τις αρχές της βιωσιμότητας και της ηχητικής άνεσης.
Οι εργασίες του καλύπτουν τρεις βασικούς τομείς: την περιβαλλοντική ακουστική, που αναλύει και μετριάζει τις επιπτώσεις του θορύβου στους εξωτερικούς χώρους· την ακουστική αιθουσών και κτιρίων, που στοχεύει στη βελτιστοποίηση των ηχητικών επιδόσεων των εσωτερικών χώρων, όπως αμφιθέατρα, κατοικίες ή χώροι εργασίας· και, τέλος, τις ηχητικές ατμόσφαιρες και το ηχητικό τοπίο, που εξετάζουν τις ευαίσθητες και αισθητικές διαστάσεις του ηχητικού περιβάλλοντος .
Μέσα από την έρευνα, τις εις βάθος μελέτες και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, το εργαστήριο συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των φορέων του κατασκευαστικού τομέα σχετικά με τη σημασία του καλού ακουστικού σχεδιασμού για την ευημερία των χρηστών και το σχεδιασμό και την δημιουργία του ηχητικού περιβάλλοντος.

 

Προσομοίωση του περιβαλλοντικού  θορύβου  του αρχαίου
θεάτρου του Διμηνιού, Βόλου.

Περιβαλλοντική Ακουστική

Στον τομέα της περιβαλλοντικής ακουστικής, το εργαστήριο συμβάλλει ενεργά στην εφαρμογή της οδηγίας 2002/49/ΕΚ σχετικά με τη διαχείριση του περιβαλλοντικού θορύβου. Συμμετέχει σε έρευνες και μελέτες που στοχεύουν στην εκπόνηση στρατηγικών χαρτών θορύβου (Strategic Noise Maps, SNM) και στην ανάπτυξη σχεδίων δράσης (Noise Action Plans, NAP). Μέσω αυτών των δράσεων, στοχεύει να αναλύσει και να μετριασει τις επιπτώσεις του θορύβου στα αστικά και φυσικά περιβάλλοντα, προωθώντας την υιοθέτηση βιώσιμων λύσεων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η δραστηριότητα αυτή ενισχύει την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των φορέων και του κοινού σχετικά με τη σημασία της διαχείρισης του περιβαλλοντικού θορύβου.

 

Ακουστική & Κτιριακές Εφαρμογές

Στον τομέα της ακουστικής αιθουσών και κτιρίων, παίζει καθοριστικό ρόλο στις αρχιτεκτονικές μελέτες για τον σχεδιασμό και την κατασκευή αιθουσών συνεδριάσεων, θεάτρων και κατοικιών. Η σημασία μιας σωστής ηχητικής σχεδίασης στις αρχιτεκτονικές μελέτες είναι ουσιαστική, όχι μόνο για την αποφυγή ηχητικών ελαττωμάτων και τον περιορισμό των επιπλέον εξόδων που σχετίζονται με διορθώσεις μετά την κατασκευή, αλλά και για τη σκέψη του χώρου στο σύνολό του. Μια καλά μελετημένη ηχητική προσέγγιση επιτρέπει τη δημιουργία άνετων, ευέλικτων και προσαρμοσμένων στους ανάγκες όλων των χρηστών. Ενσωματώνοντας ηχητικές λύσεις από την αρχή της σχεδίασης, εξασφαλίζουμε βιώσιμους χώρους, όπου η ευημερία των χρηστών βρίσκεται στο επίκεντρο της σκέψης και όπου οι ηχητικές επιδόσεις συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής μακροπρόθεσμα.

 

 

Οπτικοποίηση σε τομή των επιπέδων ηχητικής έντασης στο κέλυφος των κτιρίων - όψη σε τομή

 

Sound sketch for Abbaye district Grenoble, France, April 2018

 

Ambiances και ηχότοπίο 

Σε συνεργασία με την ομάδα CRESSON του CNRS Ambiances Architectures Urbanités, αναπτύσσει πρωτότυπες και καινοτόμες μεθοδολογίες για την ανάλυση των φυσικών διαστάσεων των ηχητικών ατμοσφαιρών στην αρχιτεκτονική, ενσωματώνοντας αυτά τα δεδομένα στη συνολική διαδικασία σχεδιασμού. 

Ο στόχος είναι να αναπτυχθούν εργαλεία και μέθοδοι για την ενσωμάτωση των φυσικών και αισθητικών διαστάσεων στην αρχιτεκτονική και αστική σχεδίαση. Πρόκειται για την ανάπτυξη εργαλείων σκίτσων ηχητικών ατμοσφαιρών, τα οποία επιτρέπουν στους σχεδιαστές να προβλέπουν τις ηχητικές ποιότητες του έργου τους.

 

Υλικά biosourced Βιολογικής προέλευσης υλικά για την αρχιτεκτονική.

Μία αναδυόμενη κατεύθυνση στις δραστηριότητες του εργαστηρίου είναι η χρήση βιολογικής προέλευσης υλικών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από γεωργικά υπολείμματα της τοπικής περιοχής, και η ενσωμάτωσή τους στην αρχιτεκτονική πρακτική. Αυτά τα υλικά, που βασίζονται σε ανανεώσιμες και τοπικές πηγές, προσφέρουν ένα διπλό όφελος: μειώνουν την ανθρακική επιβάρυνση του κτιριακού τομέα, ενώ παράλληλα αποτιμούν τα υποπροϊόντα της γεωργίας. Οι ακουστικές τους ιδιότητες, σε συνδυασμό με το χαμηλό περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο, τα καθιστούν ιδανικές επιλογές για βιώσιμες κατασκευές. Επιπλέον, προσφέρουν νέες δημιουργικές ευκαιρίες, επιτρέποντας στους αρχιτέκτονες να καινοτομήσουν, ανταποκρινόμενοι ταυτόχρονα στις οικολογικές και κοινωνικές προκλήσεις της περιοχής τους. Το εργαστήριο διερευνά ενεργά αυτές τις προσεγγίσεις, με στόχο την προώθηση μιας πιο υπεύθυνης και βιώσιμης αρχιτεκτονικής.



 

Βρύα από το δάσος του Πηλίου

 

Ακουστικές μετρήσεις και καταγραφή του ηχητικού τοπίου, βαθμονόμηση

Μετρήσεις και προσομοιώσεις ακουστικής

Το εργαστήριο διαθέτει ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων λογισμικών και οργάνων μέτρησης υψηλής ακρίβειας, που ενισχύουν την τεχνογνωσία του στη μελέτη και διαχείριση των ηχητικών περιβαλλόντων. Αυτά τα εργαλεία επιτρέπουν τη διενέργεια προηγμένων ακουστικών προσομοιώσεων για την αξιολόγηση και πρόβλεψη των ηχητικών χαρακτηριστικών χώρων που βρίσκονται υπό σχεδιασμό. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται για λεπτομερείς μετρήσεις υπαρχόντων περιβαλλόντων, παρέχοντας κρίσιμα δεδομένα για την ανάλυση και τη βελτιστοποίησή τους. Χάρη σε αυτόν τον εξοπλισμό, το εργαστήριο μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα ευρύ φάσμα έργων, από τη χαρτογράφηση της περιβαλλοντικής ακουστικής έως τη μοντελοποίηση του ήχου σε αίθουσες; κτίρια και σε τοπία .Παίζει επίσης έναν σημαντικό ρόλο στην κατανόηση των ατμόσφαιρων και των ηχητικών τοπίων, και παρέχει συμβουλές στους δημιουργούς και τους αρχιτέκτονες.

Το έργο του εργαστηρίου κατευθύνεται επίσης προς την ανάπτυξη πρωτοκόλλων μετρήσεων προσαρμοσμένων στη μη τυπική αρχιτεκτονική. Στόχος είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου για τον καθορισμό μη τυπικών ακουστικών μετρήσεων.

Non standard Acoustic Measurment

 

 

Εργαστηριακός Εξοπλισμός


 

Integrating sound level meter - 01dB Solo Black Edition class 01

 

Symphonie Dual Channel Real-Time Sound and Vibration measurement system class 02

 

 

 

 Cadnaa Computer Aided Noise Abatement Software  (DataKustik)

 

INSUL - predicting sound insulation (Marshall Day Acoustics)

 Pachyderm Acoustical Simulation | Food4Rhino

 

Φορητοί Ψηφιακοί Εγγραφείς

 

TASCAM DR-100 MKII